De Helena's - Dans & Showorkest

Foto Kaarten Verzamelaar

Enkele jaren terug zijn we begonnen om op onze site foto kaarten te plaatsen van (oude) band, trio’s, duo’s of solo muzikanten hadden we het idee dat er wel interesse voor zou zijn. Dit bleek want het bezoekers aantal is constant gestegen en we krijgen regelmatig reacties van vooral oud muzikanten die laten weten het te waarderen.  Met de kaarten die we al hadden en die we er bij gekregen hebben, waar we nog steeds erg dankbaar voor zijn, kunnen we nog enkele jaren vooruit.

Via onze site www.helenas.nl kwamen we in contact met Frans Lindermans uit Brabant en omdat we het heel bijzonder vinden plaatsen we onderstaand artikel op onze site.

Het artikel is geschreven door Jeroen van de Nieuwenhof en het artikel is eerder geplaatst in het PeelbelangFrans Lintermans

Frans Lintermans heeft albums vol oude bandfoto’s

Bij jongeren zullen bandnamen als Lonely Birds en Joy Riders waarschijnlijk niet veel zeggen, maar bij de wat oudere muziekliefhebber roepen ze misschien warme herinneringen op aan vroeger tijden. Bij Frans Lintermans uit Someren is dat zeker het geval. Sinds tien jaar verzamelt hij foto’s, kaarten en ander gedrukt materiaal van bandjes uit de regio.

“Ik ben niet muzikaal en kan niet dansen, maar ik hou wel van muziek”, vertelt Frans Lintermans uit Someren. “De nummers uit de jaren zestig ken ik allemaal van buiten. Na drie seconden weet ik al welk liedje er gedraaid wordt.”
Die liefde voor muziek bracht Lintermans ongeveer tien jaar geleden naar een verzamelbeurs, waar hij kaarten van bandjes uit de regio tegenkwam. “Nadat ik wat fotokaartjes had gekocht, ging ik kijken of ik er meer van kon vinden. Zo kwam ik steeds meer orkestjes tegen.”

Albums vol

Inmiddels heeft de Somerenaar een aantal flinke foto-albums vol met foto’s, fotokaarten en visitekaartjes van bandjes uit Deurne, Asten, Someren en omgeving. “Ik denk dat ik nu ongeveer 2000 kaarten en foto’s heb, van ongeveer 1000 bandjes. Daarvan probeer ik allemaal uit te zoeken wie erin meegespeeld hebben en of er nog meer informatie over te vinden is. Ik vind het zo leuk om te horen welke verhalen er achter al die bandjes zitten. Vroeger waren er best veel orkestjes die maar een paar jaar hebben bestaan. Er werd dus nogal eens gewisseld van muzikanten. Alleen al het uitzoeken wie er allemaal in die bandjes zaten, is al veel werk.”
Hoewel Lintermans’ hobby begon op een verzamelbeurs, krijgt hij de meeste kaarten en foto’s via via. “Als ik nu naar een optreden ga, vraag ik altijd of de bandleden nog kaarten hebben. Ik krijg vaak de opmerking: ‘Verzamel je die? Ik heb thuis nog wel kaartjes liggen waar ik niets meer mee doe.’ Maar er zijn ook muzikanten die niets meer hebben en hier nog eens komen kijken naar foto’s van hun eigen orkest. Vaak weten zij dan weer mensen die nog wel kaarten of foto’s hebben. Regelmatig liggen er weer foto’s in de brievenbus. Ze kennen me inmiddels overal”, aldus de verzamelaar.

Zwart-witkaarten

Het meest trots is Lintermans op de zwart-witkaarten van begin jaren zestig. “Toen begonnen die dans- en amusementsorkestjes. Halverwege de jaren zeventig hielden ze vaak weer op toen de discomuziek kwam.”
Toch houdt het voor de Somerenaar niet op bij de jaren zestig en zeventig. Ook foto’s van de bandjes van nu zijn welkom. “Vaak zie ik dat vader vroeger in een orkestje zat en zoon nu ook muzikant is geworden. Van wanneer de foto’s zijn, maakt me niet uit. Ik blijf bezig. Elke dag blader ik wel een keer door een van mijn albums. Of ik kijk of ik iets op internet kan vinden over een bepaalde groep.”

 Op zoek

Lintermans is onder andere nog op zoek naar kaarten van de Hunting Strings uit Helmond en de Lonely Birds en de Black Boys uit Deurne. “Maar er zijn vast ook nog bandjes waarvan ik niet eens weet dat ze hebben bestaan.”

Mochten er lezer zijn die kaarten van band thuis hebben liggen en u wilt ze kwijt stuur dan even een mail naar helenas@gmail.com dan nemen wij contact met u op en zorgen wij dat ze bij Frans terechtkomen.

 

Have your say