De Helena's - Dans & Showorkest

Les Troubadours

Van Hans Nijhof en Teun Koerselman hebben wij onderstaand verhaal en foto’s gekregen. Deze heren zijn voor dit verhaal, op hun beurt, op bezoek geweest bij Toon Grobben die veel verhalen en bijbehorende foto’s kon laten horen en zien. Van alle oud leden van “Les Troubadours” zijn Carlo Burke, nu als gitarist bij het Bornse Piratenkoor, en Hans Nijhof als Slagwerker (BUM!) bij het Hengelose Egerländer orkest “de Noorkerländer” nog aktief.

De Story of “LES TROUBADOURS”

Het Hengelose dans en showorkest “Les Troubadors” werd opgericht in 1954. “Les Troubadours” wie kent ze niet? veelvuldig als orkest op bruiloften en feest- en dansavonden in de Twentse Horecazaken. De bezetting van het eerste uur bestond destijds uit Toon Grobben als slagwerker, Frans Grundel op accordeon en Jan Groeneveld,  tevens op accordeon. In die jaren werd o.a. vaak gespeeld bij cafe “de Rozenstruik” in Ootmarsum. Na het vertrek van Jan Groeneveld kwam eerst de Hengelose trompettist Gerrit Schrader en later de saxofonisten Frans Mulder en Jan Hoekstra bij Les Troubadours. Omdat deze na verloop van tijd in militaire dienst gingen, kwamen de saxofonisten Jan Koning, Jan Lemmink en later de gitarist Harrie Veluwenkamp bij het orkest. Naast Toon Grobben en Frans Grundel speelde Gerrit Schrader een grote rol in de geschiedenis van dit orkest, hij werd dan ook zakelijk- en muzikaal leider van “Les Troubadours.

In deze periode kwam ook Harrie Vrielink uit Goor als “geluidsman-operator”, het orkest versterken. Na geruime tijd verliet Jan Koning het orkest en werd zijn plaats voor langere tijd ingenomen door de geweldige rasmuzikant Henk Kerkhof op tenor-saxofoon en elektronisch orgel. De doldwaze act “Nelis niet kietelen” werd veelvuldig door het duo Gerrit Schrader en Henk Kerkhof uitgevoerd, er werd dan ook vaak op bruiloften gevraagd naar het nummer “met dat kapotte overhemd”. Als welkome versterking werd in de beginjaren ’60 de gitarist Carlo Burke uit Aruba aangetrokken. Hij speelde fantastisch zuid-amerikaanse muziek en groeide uit tot een van de toppers in dit orkest, “Borriquito” werd een veelgevraagd nummer. In deze jaren werd veelvuldig opgetreden bij Café de Rozenstruik in Ootmarsum, Franken Volmerink in Saasveld, Café Kuppers in Rietmolen, Dancing Thies van der Linde in Raalte en Dancing Hotel Royal (Toon van de Kir) in Hengelo. In Dancing Hotel Royal in Hengelo werden in de jaren ‘60 de dansavonden op zondagavond verzorgd, menig Hengelo’s echtpaar heeft zich hier dan ook gevonden. Bij het feest van het 75-jarig jubileum van het bedrijf “Heemaf” werden 10 avonden achtereen samen met de goochelaar Fred Kaps, zangeres Ria Valk, en het Cocktail Trio de feestavonden bij dit bedrijf verzorgd.

Na deze succesrijke periode verlieten in de jaren ’70 Toon Grobben en later Frans Grundel het orkest en werden opgevolgd door de, helaas veel te vroeg overleden Sjaak Sterrenburg op slagwerk en Teun Koerselman op orgel-synthesizer. Voor langere tijd kwam vervolgens Hans Nijhof als slagwerker bij “Les Troubadours”. In deze jaren werd veelvuldig opgetreden o.a. bij Café Strikker in Hengelo, Café de Kei- en Café Royal in Almelo, Café Tibbe in Mariaparochie, het Hoogspel in Delden en Café Kotman in Oldenzaal.

Later kwam Hans Kerkhof (jawel! zoon van)  op saxofoon als vijfde man dit orkest versterken. Hans Kerkhof is momenteel een bekend jazzmusicus op xylofoon en treed regelmatig op bij allerlei Jazzsessie’s. Na een lange tijd van ruim 30 jaar dansavonden, carnavalsavonden, bruiloften en feestavonden werd in 1987 het dansorkest “Les Troubadours” definitief ontbonden. Tekenend voor de goede sfeer bij dit orkest is er daarna in 1991 nog een reunie van oudleden van dit bekende dansorkest geweest bij de Zwaaikom in Hengelo. Het dagblad Tubantia heeft hier nog uitvoerig over bericht.

1 comment

Have your say